Name day

sze, 2018/08/15 - 21:06, Mária
 

Dr. Gueso András

Dr. Gueso András

A déli országhatár mellett Bácsalmáson születtem. Középiskolába Kaposváron jártam, majd az egyetemet Pécsett végeztem. A tudományos munkával a gimnáziumban ismerkedtem meg, amit az egyetem biofizikai intézetében 2 évig, majd az ideggyógyászati klinikán 4 évig hallgatóként folytattam. Kezdő orvosként egy évet kórbonctanon dolgoztam Kaposváron, amit 13 év ideggyógyászat, pszichiátria és idegkórszövettan követett Pécsett. Egy évet állami ösztöndíjjal a Bécsi Neurológiai Intézetben töltöttem 1974-ben. A pécsi klinikai munkát követően családommal Székesfehérvárra költöztem, ahol a Megyei Kórház Ideggógyászati osztályát vezettem 25 évig.
A kórházi munka mellett kiterjedt kutatómunkát végeztem, amelynek eredménye 1989-ben a kanditátusi cím.
Szakmai érdeklődésem középpontjában többek között a sclerosis multiplex állt. Sokéves kutatómunkám eredményeként meghívást kaptam a Nemzetközi SM Társaságok Orvosi Szaktanácsadó Testületébe, ahol 1984-től 12 éven keresztül a Végrehajtó Bizottság tagjaként tevékenykedtem. Itt kezdődött a szorosabb kapcsolatom az SM-mel nemzetközi szinten, ami a mai napig tart.
A magnetoterápia SM-ben való alkalmazhatóságát elsőnek bizonyítottam kettős vak kezeléssel 1985-ben, amit azóta más kutatóintézetek is megerősítettek. E témában 3 nemzetközi konferenciát szerveztem Székesfehérváron.
Nemzetközi mintára 1984-ben Székesfehérváron létrehoztam az első magyar önszerveződő SM Klubot, ami mintául szolgált a többi megyében hasonló szervezet létrehozásához. 1988-ban a mostani Magyar SM Társaság elődjét felvették a Nemzetközi SM Társasságok Szövetségébe.
1989-ben jelent meg az SM betegeknek szóló Események újság első száma, amelyet azóta 110 szám követett két- majd háromhavi rendszerességgel.
1997-ben indítottam útjára a Magyar SM Társaság honlapját, amelynek jelenleg évente 40 000 látogatója van.
Az elmúlt 15 év alatt tevékeny részt vállaltam az SM kezelésére ma alkalmazott több hatásos gyógyszer klinikai kísérletes bizonyításában.
Küldetésemnek tekintettem a betegágynál felmerült problémák megválaszolását szövettani és laboratóriumi módszerekkel, majd az eredmények alkalmazását a betegágynál.
Szeretem a kihívásokat, a szokatlan, problémás esetek megoldását, a háttérben zajló okok megfejtését. Tapasztalataim alapján egyre jobban hiszek a pozitív gondolkodás erejében, betegséget jó irányba formáló képességében és ezt igyekszem a betegeimnek is minél jobban és minél szélesebb körben átadni.
Hobbim a kutatás mellett az oktatás, a fotózás és a kertészkedés. Gyümölcsös kertemet magam művelem, a friss gyümölcsöt a fáról frissen szedve szeretem a legjobban.
Három gyermekem Rita, Zsuzsa és András, valamint unokáim teszik még színesebbé életem.

Videó publikációk (kattints a linkre a megtekintéshez):
Dr. Gueso András szakmai cikkeit letöltheted, megtekintheted a csatolmányokban.